OKΤα cookies μας βοηθούν να σας προσφέρουμε μια βελτιωμένη και εξατομικευμένη εμπειρία περιήγησης στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.Μάθετε περισσότερα για τη χρήση των cookies και τροποποιήστε τις σχετικές ρυθμίσεις
  • Home
  • Κληρονομιά
  • Η κληρονομιά των κοκτέϊλ
  • Κληρονομιά

    Η κληρονομιά των κοκτέϊλ

    Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν πολύ μακριά προκειμένου να απολαύσουν ένα καλό κοκτέιλ. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αβάνα αποτελεί εδώ και καιρό ιδανικό προορισμό για το παγκόσμιο τζετ σετ, συμπεριλαμβανομένων των Δούκα του Ουίνδσορ, Ζαν-Πολ Σαρτρ, Έρολ Φλιν, Γκρέτα Γκάρμπο και Έρνεστ Χεμινγουέι. Αν και η Αβάνα υπήρξε ανέκαθεν δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έπρεπε να φτάσουν τα χρόνια της Ποτοαπαγόρευσης (όπου η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ απαγορευόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1920 μέχρι 1933) για να αρχίσουν οι Αμερικανοί επισκέπτες να συρρέουν στο νησί, βοηθώντας στην καθιέρωση της πόλης ως προορισμού κοκτέιλ παγκοσμίου κλάσης. Μόλις οι διψασμένοι τουρίστες έφταναν στην Αβάνα, ανακάλυπταν όχι μόνο τα μοναδικά κοκτέιλ, αλλά και λεγεώνες από bartender έτοιμους να τους σερβίρουν με απαράμιλλο στιλ. Το ‘Club de Cantineros’ (η Ένωση των Επαγγελματιών Μπάρμαν της Κούβας) ιδρύθηκε το 1924 και το bartending απέκτησε την αίγλη της υψηλής τέχνης.

    Ο Constantino Ribalaigua, επικεφαλής bartender στο El Floridita εκείνη την περίοδο, ήταν ο άνθρωπος που έκανε διάσημο το Daiquiri. Το Floridita ήταν το εργαστήριό του, και μετά από πειραματισμούς με διάφορα συστατικά και τεχνικές, ο ‘ Grande Constante’ κατάφερε τελικά να πετύχει σωστά την «χτυπημένη» υφή του πάγου γύρω στο 1920. Από τότε το Floridita αυτοαποκαλείται ‘La Cuna del Daïquiri’ (Το λίκνο του Daiquiri). Φυσικά, η Αβάνα δεν έγινε η πρωτεύουσα των κοκτέιλ χάρη σε μόνο ένα ποτό, όσο καλό κι αν ήταν αυτό. Το Mojito, που σερβιρόταν στο La Bodeguita del Medio, ενθουσίαζε τους επισκέπτες για δεκαετίες. Με το πέρασμα των χρόνων, η τοπική κοινότητα των ταλαντούχων bartender και η υψηλή ποιότητα του κουβανέζικου ρουμιού έχτισαν τη φήμη της Αβάνας ως παγκόσμιας Μέκκας των κοκτέιλ. Εδώ πρωτοέγιναν γνωστά τα Cuba Libre, Mary Pickford, Hemingway Special, El Presidente, Mulata και Saoco. Και γιατί να σταματήσουμε εκεί; Το Havana Club ενθάρρυνε στην πράξη τη δημιουργία νέων κοκτέιλ και την παρουσίασή τους με ασυναγώνιστο στιλ. Το 1996 οργανώθηκε στην Αβάνα το πρώτο Havana Club International Cocktail Grand Prix, προσελκύοντας κορυφαίους mixologists από όλο τον κόσμο. Από τότε το βραβείο αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα ανάμεσα στους bartender του πλανήτη: κάθε δύο χρόνια διαγωνίζονται στην Αβάνα για τον τίτλο του καλύτερου Havana Club Cantinero. Το Grand Prix διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Μπάρμεν (IBA) και το Club de Cantineros. 

    Iframe